KÖPEKLER-KEDİLER

                                                                 -KÖPEKLER -                   

Bir çok köpek türü vardır. Köpeklerin en büyük genel özellikleri  sadık olmalarıdır. Sadece " Pitbull " türleri sadık değildr. Bunun nedeni ise genetikleriyle oynanmış olmasıdır. Pitbull' ların beyini bir müddet sonra iltağaplanır ve sahibine bile saldırır. bu yüzden Pitbull' larda uzak durmalıyız.

GOLDEN'LARBüyük köpeklerden evde beslenicek en uygun tür Golden' lardır. Golden'lar hem akıllı, hem eğlenceli hem de çok koruyuculardır. Çok kolay eğitilebilirler. Sağlam ve güçlü , koku alma duygusu gelişmiştir . Toprakta ve suda gayet iyi çalışır. İyi huylu olduğu için insana eşlik eden köpek olarakta değerlidir ve Aile hayatına uyum sağlar . Çocuklara hatta bebeklere karşı cok sabırlı ve naziktir. .






                                                   AVUSTURALYA TERRİER'İ

Temel Özellikleri
Küçük köpeklerden evde beslenebilecek en şeker köpektir. Avustralya Terrieri, Aussie olarak da bilinen küçük, güçlü, cesur ve canlı bir köpek ırkıdır. Avustralya 'da çok amaçlı iş köpeği olarak yetiştirilmiştir.
özünde bir iş köpeği olmasına rağmen sadakat ve sahibine bağlılığı nedeniyle eş değerde bir ev köpeği olabilir. Tüm iklimlere ve yaşam koşullarına adapte olabilen dayanıklı bir ırktır. Sürekli sahibine yakın olmaktan hoşlanır. şehirde veya şehir dışında çiftlik ortamında rahat bir şekilde yaşayabilir. Apartman yaşamı için uygundur.
Avustralya Terrieri ev içinde yeterince aktif olup, düzenli yürüyüşler yaptırıldığı takdirde bahçesiz bir evde yaşayabilir. Kemirgenleri ve küçük hayvanları kovalama içgüdüsü son derece kuvvetli olduğu için tasmasız dolaştırılmamalıdır. Adaptasyon kabiliyeti çok güçlü olan bu ırk sizin sağlayabileceğiniz egzersiz olanaklarına uyum sağlayacaktır. Yinede güvenli bir bölgede serbetçe oyun oynamaktan ve koşmaktan çok mutlu olacaktır..

Neler Yapar?Avustralya Terrieri enerjik, atik, cesur ve kendine güvenen bir köpektir. Bir fare ve yılan avcısı olarak doğal bir agresifliğe sahiptir. Arkadaş olarak ise son derece sevecen, duygularını dışa vuran sadık bir köpektir. Aussie'ler uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Aile ile sürekli iletişim halinde olmaktan mutlu olurlar.
Do---güs---tan gelen ve eğitimle önüne geçilmesi mümkün olmayan içgüdüleri vardır. Bunlardan biri toprağı kazmak, diğeri ise geçmişte ahırlardan, kilerden fareleri uzak tutmak için beslenmeleri ve bu yönde yetiştirilmeleri nedeniyle fare ve diğer küçük hayvanları kovalamalarıdır.
Bir başka dikkat çekici özellikleri ise çok iyi zıplama yeteneklerinin olmasıdır. Aussie'ler do---güs---tan bekçilik içgüdüsüne sahiptir. Eve yaklaşan yabancı bir insan veya hayvan olduğunda hemen tepki verirler.
Terrierlerin tümünde olduğu gibi cana yakın ve hareketli olmalarının yanı sıra dik başlı ve diğer köpeklere karşı agresif olabilirler. Genellikle yetişkin erkekler diğer yetişkin erkeklerle anlaşamaz.

TarihçesiAvustralya Terrieri Avustralya'ya yerleşen toprak sahipleri tarafından yetiştirilmiş en küçük iş Terrieridir. Bu ırk Avustralya'da yetiştirilip tanınmış ilk köpek ırkıdır. Bu ırkın üretilmesinde ahırlardan, deniz kenarlarından ve madenlerden kemirgenleri uzak tutan, bekçi köpeği ve çoban köpeği gibi pek çok işe birden yarayan çok amaçlı bir iş köpeği yetiştirmek üzere İngiltere'den ilk gelen kaba tüylü kısa bacaklı köpekler kullanılmıştır. Dışarıdan gelen köpeklerin ırkları konusunda kesin kayıtlar olmamakla birlikte Scotch dog of Great Britain, Dandie Dinmont Terrier, Skye Terrier, Cairn Terrier ve Yorkshire Terrier ırklarının atalarının kullanıldığı düşünülmektedir.
Elde edilen ırk istenen özellikle ve forma eriştikten sonra ilk kez 1897'de Avustralya Terrieri olarak isimlendirilmiş, 1933'te İngiltere kennel klubü, 1960'ta ise AKC tarafından resmi olarak kabul edilmiştir...


                                                          
-KEDİLER-
Çok kedi türü yoktur. Sınırlıdır. En bilinenleri Van Kedileri ve Siyam Kedileridir. Kediler tatlı ama hırçındır. Ölücekleri zaman asla sahibine görünmezler...


                                           
VAN KEDİSİ


Türkiye’de kedilerden bahsederken ilk akla gelen türlerin başında gelir Van kedisi: Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya olan düşkünlüğü ile. Van Kedisi, dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında gelir. Bu özelliği onu, hem kedi dünyasının hem de diğer canlıların yıldızı haline getirir.
Anadolu’ya tam olarak ne zaman ve nasıl geldiği bilinmeyen Van kedileri, diğer canlılarda olduğu gibi bulunduğu bölgenin şartlarına ayak uydurdular. Türkiye’nin en yüksek dağlarının bulunduğu Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek sıcaklık farklarına kürkleri sayesinde kolayca ayak uydurabilir Van kedileri. Yılda en az 6 ay karlarla kaplı bu bölgede uzun tüyleriyle kar ve soğuktan korunurken, yazın birden ısınan hava nedeniyle tüylerini dökerek Van Gölü’nün ılıman iklimine uyum sağlarlar. Ancak yaygın olan yanlış bir inanış vardır ki, o da bu kalın kürkü nedeniyle Van kedilerinin üşümediğidir. Halbuki, kediler, kürkleri kalın olmasına rağmen soğuktan etkilenir ve üşürler.
Van kedilerinin diğer kedilerden ayrılan ilginç bir özelliği vardır. Bu kediler suyu çok severler ve yüzerler. Eğer suya doğru gidiyorsa, bu zorunluluktan değil, sadece zevktendir. Özellikle ılık ve sığ sularda yüzmeyi seven Van kedileri, evlerde musluktan damlayan sulara pati atar ya da banyoda size eşlik eder.

Özellikleri
Van kedilerinin özelliklerinden biri tüylerindeki iki renkliliktir. Hatta bu iki renklilik karakteristik bir özellik olarak bilinir. Bu farklı renkler kulaklarının çevresinde ve kuyruğunda olmak üzere vücudunun iki farklı bölgesinde bulunur. Çok nadir olarak da vücudunda görülebilir.

Van Kedisi'nin postu kalın, tüyleri normal uzunluktadır. Yazın diğer kediler gibi tüy değişimi yaşar ve o dönemde tüyleri azalır. Kışın yeniden eski rengini ve beyaz bir kar topu halini alır. Bu uzun kuyruklarına sahip olmakta bazen zorlanabilirler; öyle ki, başlarını kollarının üzerine koyup, kuyruklarını altlarına alırlar. Van kedileri, diğer türlere oranla biraz daha iricedir. Erkeklerde vücut ağırlığı ortalama 3,5kg, iken dişilerde 2.8kg. olur. Vücutları uzun ve kaslı bir yapıda ve kemikleri iridir.

Kocaman, geniş pembe kulaklara sahip Van kedisi. Kulaklarda dibe doğru bir yuvarlaklık göze çarpar. Bazen yavruların iki kulağı arasında bir-iki siyah benek görülebilir. Van kedilerinde sağırlığın yaygın olduğu sanılsa da bu Ankara kedisinin bir özelliğidir. Van kedileri, tek göz ve mavi gözlü kedilerde ancak %2-3 civarında sağırlık vardır.

Van kedileri gözleri ve tüyleri nedeniyle Ankara kedisi ile sıkça karıştırılır. Van kedilerinin gözleri her ikisi mavi, her ikisi kehribar veya bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olmak üzere üç çeşit olabilir. Mavi renk, daima turkuvaz mavisi özelliğinde olurken, kehribar rengi farklı tonlarda görülebilir. Mavi gözlü kedilerde, mavi gözlü kısa, kadife kürklü ve mavi gözlü-uzun ipek kürklü kediler diye ayrılır.

Van kedilerinde, yeni doğan yavruların gözleri grimsi renktedir. Yavru kedinin doğumundan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlar ve 40 gün sonra da göz renkleri netleşir.

Van kedileri, her yıl Şubat, Mart ya da Haziran aylarından birinde kızgınlık periyoduna girerler. Bu periyot yaklaşık 10 gün sürer. Kızgınlık döneminde gebe kalırlarsa genellikle o yıl içinde bir daha kızgınlık göstermezler. Gebelik süresi 62 gündür. Gebeliğin birinci ayından sonra karın şişmeye başlar ve bu dönemden itibaren karnını kimseye dokundurtmaz. Van kedisi de diğer kedilerde olduğu gibi gözlerden uzakta doğurmayı sevdiğinden, birinci ayın sonundan itibaren ıssız ve karanlık yer aramaya başlar. Van kedisi bir batında dört yavru doğurur.

Van kedisi yavrularında genellikle iki kulak arasında bir - iki siyah nokta olduğu görülür. İki siyah nokta taşıyan yavruların çoğu tek renk gözlü olur. Ve bu siyah noktalar, adeta tek-göz kedilerin mührüdür. Ancak baştaki bu siyah noktalar doğumdan sonra bir iki ay içinde kaybolur. Ve bazen sayıları 8-30 arasında değişen miktarda siyah kıllar olarak kalır.




Kediler bir sahipten çok bir mekanı benimserler. Kendi hakimiyetlerini kurdukları alanlarda yabancı bir kedinin barınmasına çoğu zaman imkansızdır. Kedilerin mekan değiştirmekteki inatçılığı, Van kedilerinde fazla görülmez. Kediler, yeni yerlerine alışamıyor veya beğenmiyorsa eski evine dönmeye çalışırlar. Hatta kendi evine dönmeye çalışırken kilometrelerce yol kat etmiş kedileri duymuşsunuzdur. Van kedilerinin farkı, bu yeni yaşama alanlarına 20-30 gün içinde adapte olabilmeleridir.

Van kedisi, sevilmekten çok hoşlanır ve kendisine gösterilen sevgiye aynı şekilde karşılık verir. Sevgi istekleri özellikle gebelik döneminde daha artar. Kendisini sevenlerin kucağına çıkıp, okşayan elleri önce hafifçe ısırır sonra yalayarak sevgi gösterisinde bulunur ve mırıldanır. Yemeği verildiğinde yemeden önce minnet göstermek için bacaklara sürünme huyu vardır. Tuvalet ihtiyacını duyduğunda da, kapının önüne giderek miyavlayarak kapının açılmasını ister, eğer kapıyı açan yoksa bunu kendi başına halletmeye karar verir ve kapı koluna uzanıp çekerek kapıyı açar.

Van kedileri kendi aralarında ve insanlarla haberleşmek için bir takım sesler çıkarırlar. Çıkarılan bu sesler onların hissi durumları ile ilgilidir. Kedilerin miyavlamaları isteklerine göre çeşitlilik gösterir. Bu miyavlamanın bir kısmı insanlarla olan ilişkileri, bir kısmı yavrularıyla veya erişkinlerde seksüel aktivite ilgili haberleşme şeklidir. İhtiyaçlarına göre çıkardıkları seslerin yüksekliği ve frekansları değişir. Van kedisi sabahleyin sahibiyle karşılaşmasında yüksek sesle miyavlayarak sevincini gösterir. Acıktığında mutfak kapısına doğru giderek, acıktığını belirtecek şekilde miyavlar.


                        SİYAM KEDİSİ
Temel Özellikleri
Renkleriyle beraber Siyam kedilerinin kişiliklerinin de değiştiği inancı oldukça yaygındır. örneğin fok lekelinin daha dışa dönük, mavi lekelinin daha şefkatli, çikolata lekelinin ise daha neşeli ve oyuncu olması gibi.
Tüm Siyam kedileri zeki ve dikkatlidir.

Görünüş ve Vücut Yapısı
Genişten incelerek inen takoz biçimli kafası, orta boyda olup beden ölçülerine uyumludur. Burundan başlayarak kulaklara doğru tam bir üçgen oluşturur. Bıyık bölgesi fazla çıkıntılı değildir ama erkek kedilerin çeneleri daha belirgindir. Boynu zariftir. Ağız kısmı narin, uzun ve üçgendir.

Sivri uçlu kulakları altta geniştir ve birbirlerinden ayrıktır. Doğulu badem biçimli gözleri burnuna doğru daha da çekikleşir. İki gözünün arasındaki mesafe bir gözün büyüklüğünden daha uzun olmamalıdır. İnce kemikli orta boy gövdesi sıkı kaslıdır. Vücut hatlarında hep kalından inceye doğru akış vardır. Omuzları ve kalçaları göğüs kafesiyle aynı kalınlıktadır.

Bacakları incedir ve arka ayakları önlerden daha uzundur. Küçük ve oval patileri zariftir. Uzun ve ince kuyruğu ucuna doğru daha da incelir. Bedenine doğru yatık duran tüyleri ince, parlak ve kısadır.

Tüy Bakımı
Mevsiminde bolca tüy dökme eğilimleri olduğundan her gün ölü tüyleri temizlemek için fırçalanmaları gerekir. Bunun dışında fazla tüy bakımı gerektirmez...



kediler ve köpekler videosu açılmıyorsa tıklayınız...
http://www.izlesene.com/video/kediler-ve-kopekler/212419